Sunday 24 March 2019

How I Do My Quran Tagging

Assalamualaikum and hi everyone.

I’ve received many questions about my quran translation and the tagging I made.
So I tried to answer what I know and how I did mine in this post.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥀The Quran:
I’m using Quran Translation in English from Darul Iman. This one is I bought from Malaysian publisher in PBAKL. The size is A5 if I’m not mistaken. And I will do it in Malay translation too insyaa Allah, once I finish this english translation.


🥀Inspired By;
First, I was inspired by sister Zaufishan who made her quran journey in her blog. I found her blog when I first thinking and googling on how do I read the translation and what should I find in this and many more. Then I was also inspired by sis Ayesha Shahira.
And now I found many who do Quran tagging and journaling that I really love like sister Faakihah, sister Mariam Poppins, and so many more.
You can find more sisters who have been in this Quran journey easily in this hashtag #quranjournaling 💖


🥀The Kits:
The flag tags you can easily find it at Popular bookstore or any bookstore or stationery shop. I bought some from Daiso and Mr DIY too.
And I bought all my highlighters from Popular bookstore. I love Stabilo and Zebra Midliners highlighters. Been collecting them. Teehee~


🥀How To Do It:
I read ayah by ayah, and if I don’t understand some of them I will seek the translation or asked people with knowledge about it. And I also have another english translation of Quran that made it more easy to understand because of the words they used. And will find or ask others about some ayah.
Honestly, it's a long process and it's a long journey. You need to make time for this.♥️


🥀What Did I Highlight:
Ayat that give me meaning, the purpose I am living, the answers I found for question I have or the argument most people argue in the internet, the du’a, our vows, Allah promises, about Allah and everything I found interesting.


🥀The Colours:
Pink: our vows/submission, purpose.
Purple: fardhu (prayer, zakat)
Dark Blue: rewards
Orange: du’a
Green: Allah knows
Yellow: do good, be good, believe
Red: Allah says about Himself
Grey: everything about Allah powers
Light Blue: things I found interesting


🥀The Time:
I don't have any specific time. But usually I did it in the morning or after zuhur. And sometimes before maghrib too. Or honestly, I just do when I feel like it. hehe.

🥀Where:
Usually I do it on my study desk. But I do sometimes do it in a coffee shop.
I know this post is lacking in many ways but I do hope this post can help you guys to have an idea on how to do it, and you can improve this on your own way too.
I do admit I have so many things I need to improve, and insya Allah will improve more in the future!

Friday 15 March 2019

Kembali Menulis di Blog Ini

Assalamualaikum dan hai,

Masih ingat saya?
hahaha. This is weirdddd~ (sounds like Miss M)



Seperti biasa. setiap tahun saya selalu sahaja berkata saya akan kembali menulis, kembali berblogging, kembali bercerita, kembali berkongsi, namun tiada lagi kekuatan untuk saya meluahkan perasaan ketika seperti zaman 2011-2013, mahu melepaskan semua cerita-cerita saya.

Saya akan kembali menulis disini, kali ini dengan azam dan izin Tuhan hendaknya, ianya adalah suatu komitmen yang akan saya berikan jika saya tidak malas dan tiadalah aral melintang-pukang di hadapan saya. Sebenarnya saya masih tidak tahu kemanakah arah tuju blog ini. Tetapi izinkan saya bermula di entry ini.

Dan akan menggunakan bahasa Melayu dan juga bahasa rojak, dan bahasa Inggeris. Saya akan meletakkan masing-masing ditempatnya.

Dan ya, saya akan berhenti membahasakan 'aku' di blog ini, kerana pada masa itu saya hanya ingin menjadi seseorang yang bukannya saya. Saya ingin lari dari imej yang saya pegang sebelum ini.
Dan kali ini, saya kembali dengan imej separuh dari realiti saya. (tapikan in real life jarang juga menggunakan saya, saya selalu guna i-you, atau kita-awak, tapi nak guna kita-awak dah macam kembali di zaman sekolah pula yedok?).

Setelah sekian lama, saya baru sahaja mempunyai kekuatan untuk me-revert-kan semua entries lama saya, biarlah semua cerita-cerita saya berkubur di dalam draft. Biarlah cerita-cerita saya yang sebelum ini telah anda baca dan mungkin ada yang simpati atau mungkin juga menangis (yeke?), berkubur bersama di celahan ingatan yang makin dilupakan. Marilah anda bersama saya (entah siapalah yang masih baca ni woi), kita move on dari kisah-kisah sedih.
Marilah kita berkongsi cerita-cerita bahagia kehidupan single saya. (ya, saya masih seperti dulu, single dan tiada sedikit ura-ura mahu berkahwin).

Tapi entry yang tiada kena mengena dengan kisah hidup dan peribadi saya, akan saya teruskan dalam blog ini. Nak kena tapislah nampaknya. haha

Marilah melupakan Miss M, Adik, dan Teenager Housemaid. Marilah kita mendoakan agar mereka tenang di dalam simpanan ingatan saya, dan biarlah mereka tidak muncul lagi. Kerana dengan kemunculan mereka, hanya kesedihan yang akan menyelubungi.

Jika bahasa saya sungguh puitis di bacaan anda, sila undi saya untuk menjadi biduanita negara. Eh, maksud saya, sasterawan negara.
Okay, okay, saya tahu saya tidak layak. Sekurang-kurangnya bagilah saya gelaran pelawak. Tapi itulah, saya seorang yang sangat serius dalam hidup.

Beginilah catatan pertama saya, setelah lama meninggalkan blog bersejarah yang pernah membuat saya menangis didepan laptop, ketawa, dan bersemangat kerana semua pembaca yang menyokong (dah perasan retis dah ni).

Walaupun saya telah kehilangan jumlah yang agak besar followers saya, tetapi terima kasih kepada 909 yang masih setia disisi saya.

Sayangilah saya seadanya HAHAHAHAHA

Dahlah tu, saya tak ada idea sebenarnya ini.
Saya akan kembali dengan catatan-catatan yang lebih meletihkan anda untuk membacanya.

Kasih,
Zehan Ilyana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...